Nieuwe Koning tijdens Koningschieten 2013!

Maandag 1 juli was het dan weer zover!
Na 5 jaar kon Koning Wim van de Loo zijn titel verdedigen tijdens het Koningschieten.

De dag begon om 7:45 uur (de tamboers begonnen om 7:00 uur) met het verzamelden bij gildehuis ‘Het Dorpsplein’, daarna ging de stoet in optocht Hoofdman Jan de Koning ophalen. Na een vendelgroet aan de Hoofdman door de vendeliers, een bakkie koffie en een lekkere koek werd verder getrokken om Keizer Piet van de Velden en Koning Wim van de Loo op te halen. Ook hier werd door de vendeliers een vendelgroet gebracht, een kopje koffie gedronken en een lekker worstenbroodje gegeten. Intussen was de jeugd, onder begeleiding van het Vakantie Jeugdwerk, aangesloten bij de optocht.

Na een korte ‘pauze’ was het weer tijd om verder te gaan, ditmaal naar de kerk voor de traditionele gildemis en aansluitend de koffietafel voor gildebroeders, -zusters en genodigden. Tijdens de koffietafel konden de deelnemers aan de verschieting om het Koningschap zich aanmelden, wat resulteerde in 8 deelnemers, te weten; Wim van de Loo, Wim Aarts, Cees Deenen, Wim van de Bosch, Sjaak Neggers, Gerard Vorstenbosch, Peter Heuvelmans en Wil Stokmans.

Na de koffietafel was het tijd om naar het schietterein te gaan bij ‘de Oude Toren’ aan de Hillestraat waar al flink wat publiek stond te wachten. Na driemaal rond de boom te zijn getrokken kon het officiele gedeelte beginnen. De vogel werd bevestigd (en gekeurd door de andere overheden), de Kroon en het Koningsvest werden opgehangen aan de schutsboom en de vogel werd losgeschoten door aalmoezenier Versteegh, wethouder Machielse, Beschermvrouwe van de Mortel, Hoofdman, Koning en Keizer.

Na een spannende strijd, welke in totaal 156 schoten geduurd heeft, werd de vogel eraf geschoten.

Gilde St. Joris Oostelbeers heeft een nieuwe Koning die luistert naar de naam Cees Deenen!!

Na door alle aanwezigen uitgebreid te zijn gefeliciteerd werd de nieuwe Koning geinstalleerd. De handen van de nieuwe Koning werden gewassen, er werd zilver geofferd, de Eed van Trouw (opgelezen door de Hoofdman) werd door Cees nagezegd, het Koningsvest werd omgehangen, de Kroon werd opgezet en er werd over het moedervaandel gelopen. Na de erewijn werd door de vendeliers weer een vendelgroet gebracht aan de nieuwe Koning heeft het gilde de nieuwe Koning thuisgebracht alwaar hij de aanwezigen heeft getrakteerd op een lekker potje bier.

Na een tijdje gezellig bij de nieuwe Koning te hebben gezeten trok het gilde weer in optocht naar het gildehuis waar Harmonie de Vriendschap al stond te wachten voor een serenade aan de nieuwe Koning.

Met de serenade waren alle officiele gelegenheden afgerond en was het tijd voor verbroedering!
Het was een prachtige dag, waarbij het gilde zich weer van haar goede kant heeft laten zien!

Namens het gilde wil ik iedereen die een bijdrage heeft gelevert hartelijk bedanken voor het mede laten slagen van deze historische dag. Daarnaast wil ik ook Cees nogmaals feliciteren met het behalen van het Koningschap en hem veel succes wensen met zijn nieuwe functie voor de komende 5 jaar!

Foto’s zullen binnenkort beschikbaar zijn in het fotoalbum.

Facebooktwitter